Silversmycken - Allting är handgjort och helt unikt

Alla lika unika människor behöver såklart handgjorda och unika smycken.

Två dimensioner av Unikums verkstadsdel

För att processer ska starta igång och leda till att förändring ska kunna ske, krävs det ett aktivt “görande”, ett skapande. Detta är en del av Unikums syfte.

En annan del i skaparverkstan är design och tillverkning av unika och handgjorda silversmycken. Många görs utifrån egna tankar och känslor och en del utifrån en speciellt önskemål.

På en mängd olika sätt är vi människor lika varandra, vi är ju ofantligt mycket mer lika varandra än olika, fastän vi har särskild tendens att uppmärksamma (dessvärre ofta negativt) det som skiljer oss åt i stället för att hylla våra likheter och sträva mot gemensamma mål. Att vi är beroende av varandra är helt säkert, likaså att vi är fixerade vid sociala grupper. Mycket är lika. De flesta av oss har gemensamt att vi tycker om att vara unika (i det lilla eller stora) och ett sätt att vara det i det lilla är att bära ett unikt och handgjort smycke. Antingen ett redan färdigskapat eller att utifrån dig själv skapa ditt eget smycke – som jag sedan tillverkar för dig att bära. 

På denna sida visar jag några av de alster som jag har tillverkat, en del av dem har varit beställningar med specifika önskemål och andra har jag skapat utifrån mig själv. Jag älskar det cirkulära och därför blir smyckesdelar pånyttfödda i mina kreationer. Det kan handla om delar från min mammas gamla silverarmband från 1950-talet till nyare delar som inte längre uppskattas eller små spillbitar som sorgset ligger på hög.

Unik handgjord silverring "Glöd" med infattad orange glassten
"Glöd"

Glasring med glöd. Denna omsorgsfullt tillverkade ring har en sarg-infattning och stenen är i orangefärgat glas. En härlig ring som påminner om en glödande sol som håller på att gå ned efter en varm höstdag.

Unik och handgjord silverring "Blomman" med omsorgsfullt nedsmälta silverbitar till bollar som sedan lötts på och bildat formen av en blomma.
"Blomman"

Blomman är en ståtlig ring med tyngd. De halvrunda “blombladen” är silverspill som jag smält ned till ploppar i varierade storlekar och lött på i en blommig formation innan slipning och polering tog vid. 

Silverringen Oändlighet
"Oändlighet"

Ringen är skapad i ett enda långt stycke. Den är inte ihoplödad, som de flesta andra smycken är, utan “enbart” hamrad, böjd, filad och polerad. Härligt maffig ring med tyngd. Eftersom den är skapad på detta sätt, går den enkelt att storleksjustera. Om du är stark dvs, för den är tillverkad av 1,5 mm tjock silverplåt. Har även gjorts i andra varianter men samma metod.

Ring 8 mars

En stor stolt ring med feministisk symbol.  Först tillverkade jag en slät ring, sedan ett kors och sist en cirkel. Allt löddes samman och vips hade en 8 mars-ring skapats. 

Vill du lära dig mer om feminism, läs exempelvis på denna sida. 

8mars

Ringtyp "Kringelikrok"

Denna ringtyp gör jag olika varianter av. Ibland med kraftigare silvertråd och ibland med tunnare, ibland blir det 4 varv och ibland 6. När jag gjorde ringen “Stockholm” med stadens koordinater blev det till och med 9 varv silvertråd. Ni förstår ju hur mycket beställaren älskar sitt Stockholm när hen önskade denna ståtliga och unika ring.

Ibland löder jag på en stor silverplatta, ibland en liten och ibland ingen alls. Samma typ men olika skepnader. Så lika men på något sätt olika. 

Jag tycker att ringarna utstrålar tuffhet och ruffighet, men med en stabil elegans och gnistrande skönhet. Kanske kan den för någon symbolisera vårt liv på jorden. Livet med dess kringelikrokiga vägar. Inte en spikrak väg utan förändringar, utmaningar, gupp och upp- och nedförsbackar. Men med en gnistrande skönhet och härlighet i grunden. 

Finns till försäljning

be the change
"Be the change"

Det kraftiga armbandet har den kända citatet “Be the change you wish to see in the world” instansat. Denna fras är en nedkortad version av vad Mahatma Gandhi ursprungligen sa.

Om du är intresserad av att köpa det unika och handgjorda armbandet gjort i 925 silver, så skicka ett mail till ellinor@unikumverkstan.com

Mått i diameter: 

Tyngd: 

Pris: 

Mahatma Gandhis ursprungliga kloka ord lät så här:

“We but mirror the world. All the tendencies present in the outer world are to be found in the world of our body. If we could change ourselves, the tendencies in the world would also change. As a man changes his own nature, so does the attitude of the world change towards him. This is the divine mystery supreme. A wonderful thing it is and the source of our happiness. We need not wait to see what others do.”

~ Mahatma Gandhi

Mer smyckesbilder är på väg genom cyberspace. Snart i din dator.

Rulla till toppen